На брифинг пред медиите министърът на труда и социалната политика Лазар

...
На брифинг пред медиите министърът на труда и социалната политика Лазар
Коментари Харесай

Вижте кой има право на допълнителни помощи за отопление

На брифинг пред медиите министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров разкри кои лица ще поучават спомагателна помощ от 300 лв. за отопление през този отоплителен сезон.

„ През тази година държавното управление осъществя постоянната си стратегия за целево енергийно подкрепяне, като с 623,35 лева целева помощ за този сезон са подкрепени поти 302 хиляди души.

В края на октомври държавно управление предприе втора мярка в региона на целевото подкрепяне за отопление и утвърди спомагателен запас към Министерството на труда и обществената политика за оказване на поддръжка на фамилии, чийто приход надвишава избрания приход за подкрепяне с целеви помощи до 40 лева към този миг съвсем 10 хиляди са лицата, които са подкрепени с 400 лева “, осведоми той.

„ Днес приехме нова еднократна помощ в размер на 300 лева за отопление за следните целеви групи – те са осем, които се поддържат по реда на Закона за фамилни помощи за деца – фамилии, които поучават месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от умрял родител;

фамилии, които получават месечни помощи за развъждане на дете с трайни увреждания до 18-годишна възрасти до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст; фамилии, получаващи поддръжка за деца, настанени в фамилии на родственици или близки, или в приемно семейство;

лица, които през тази година са подкрепяни вследствие на естествени бедствия; лица, които по реда на Закона за хората с увреждания все още получават помощи за лица с увреждания над 90% степен увреждане с непозната помощ, които получават единствено обществена пенсия за неработоспособност, или тези с над 90% увреждане с непозната помощ, които получават и пенсия за трудова активност.

Други характерни групи са ветерани от войните и военни инвалиди и военно потърпевши “, заяви министърът.
„ Правителството се ориентира към обезпечаването на спомагателна поддръжка за тези лица. Общо те са към 50 хиляди души.
С това считаме, че ще бъдат подкопени в границите на техните бюджети за покриване на разноските за отопление за този сезон.
Тези лица няма да подават документи в Агенцията за обществено подкрепяне.
Те са към този момент разпознати, ще отпускаме помощите по облекчена процедура.

Разчитам това да се случи до края на тази година, с цел да може лицата да създадат своя осведомен избор по какъв начин да посрещнат разноските си за отопление “, сподели още той.

Той разясни, че това е трета мярка в границите на политиката, която държавно управление оказва към нискодоходните и уязвимите обществени групи: „ По този метод ще окажем съответна поддръжка на всички, които имат потребност – общо към 380 хиляди души през този отоплителен сезон са ползватели на поддръжката, която оказва страната. “
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР